29 Eylül 2014 Pazartesi

TED!

Sevgili okuyucu,

Şimdi eğri oturalım, doğru konuşalım. Bu tatili yazma işi beni sıkmaya başladı. Sanırım seriyi devam ettiremeyeceğim. Sizi de beklentiye sokmak istemem. Belki yeri geldiğinde ileri ki günlerde bahsederim, ipuçları veririm ama bu seferlik bu kadar. 
Buradan aldığımız ders neymiş: Madem bir seriye başlıyoruz; olanları günü gününe yazalım ki, bir şeye benzesin, yarıda kalmasın.

Bugünkü yazımızın konusu ise, TED videoları. Bazılarınız elbette biliyorlardır ama TED’in açılımı, Technology, Entertainment, (Education zannediyordum, bilgiyi kontrol etmekte fayda varmış) Design ve TED, bir konferans platformu. Web sitesi üzerinden bu platformdaki konferans videolarına erişilebiliyor. Videoların birçoğunda birçok dil için alt yazı bulunuyor ve konferans metinleri de ayrıca takip edilebiliyor. Bu platformdaki videoların ise diğerlerine nazaran farkı ise, bence; 


1.     Çok eğlenceli olmaları
2.     İnsanın önünde yeni ufuklar açıyor olmaları
3.     Gelecek hakkında umut verici olmaları
4.     Çözüm odaklı olmaları
5.     Harika insanları tanıma fırsatı vermeleri ve
6.  Aklınıza gelebilecek her konuyla ilgili konferans olması.

Ben, TED sayesinde çok harika insanlar tanıdım; örneğin Sir Ken Robinson. Kendisi eğitim ve yaratıcılık konularında epey kafa yormuş, vizyon sahibi, mizah duygusu kuvvetli İngiliz yazar, konuşmacı, danışman… Başka bir örnek,  Sarah Key, sevdiğin işi yapmanın, tutkunun, hikâyeciliğin, şairliğin, çocukluğun adresi. Bunlarla birlikte, Lesley Hazleton’dan bahsetmeden geçemeyeceğim. Kendisi inanç ve din konusunda oldukça bilgi birikimi olan, Kuran’ı okumuş, Hz. Muhammed’in hayatını incelemiş, bence birçok ‘müslüman’ din adamından daha bilgili ve objektif bir teolog. Bunların dışında, Brene Brown, Jill Bolte Taylor, Tony Robbins, Barry Schwartz, Dan Ariely, Diana Nyad ve  Jane Mcgonigal, sayabileceğim onlarca isimden birkaçı.

TED, kötü bir gün geçirdiğinizde yüzünüzü gülümsetecek bir ‘spark’ aradığınızda, tünelin sonunda ışık görünmediğinde, size gösterilen ya da kendinize koyduğunuz hedefler imkânsız geldiğinde, ilham aradığınızda, aklınıza bir konu takıldığında ‘ya bu konuda, dünyada insanlar ne söylemişler’ diye sorduğunuzda elinizden tutabilecek bir dost eli. Umarım, bu dost el sizin de elinizden tutar…

Kapanışı da eğlenceli bir TED videosu ile yapmayalım mı?  Bence Yapalım :)


Kevin Allocca: Why videos go viral



Hanım


P.S: Bu yazı, reklam amacıyla yazılmamıştır, sadece kişisel fikirlerimi içerir.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder