12 Aralık 2014 Cuma

Reklam SMS'leri ve kurtulma yolları

İş ve özel hayatımızda çok yoğun bir dönem geçirdik. Bu dönemlerden sonra en güzel olan şey ise durmadan gelen reklam sms'leriyle karşılaşmak. En son, aniden ortaya çıkan "ANKARA" başlıklı lanetli reklam sms'lerinden sonra kolları sıvadım ve bir daha yalan dolan (spam) sms almamaya karar verdim.

Bana en çok (diğer spam sms'lerinin yanında) alışveriş siteleri, DOMINOS, bankalar ve son zamanlarda ANKARA diye bir gönderene ait reklam mesajları geldi. Bunlar bazen günde 15 mesaja kadar çıktığı için, normal bir insan mesaj attığı zaman çer çöp'ün içinde kaybolabiliyor mesajı.

Öncelikle düşmanımızı tanıyalım.

Spam'e hayır hayır HAYIR!


SMS aldığınızda tepesinde ANKARA, DOMINOS vs yazıyorsa, bu işi ticaret olarak yapan bir firmadan reklam mesajı gelmiş anlamına gelmektedir. Muhtemelen bir alışveriş sitesinde, mağazasında numaranızı kaptırdınız veya mobil operatörünüz numaranızı sattı. Numaranız artık Türkiye havuzunda dolaşıyor demektir bu. Olabilir böyle şeyler. 100lerce maddelik küçücük yazıların sonunda bıkkın bıkkın size, "şurayı da imzalayın", "burayı da imzalayın" dedikleri kağıtlarda muhtemelen "numaranızı ilk fırsatta satacağız" yazan maddeler vardır. Bu gibi iletilen reklam sms'lerinde numara yoktur ve telefonların bazılarında bulunan kara liste özelliğiyle bloklayamazsınız.

Bir diğer tipte de bildiğiniz mobil numarasından mesaj atılmıştır. İçerikleri, "Üf ne biçim ürünlerimiz var hadi sen de gel al" gibi olur genelde. Bu yasal olmayan reklam mesajı atıyorlar anlamına gelir. Bunları cep telefonunuzda kara liste varsa kara listeye ekleyebilirsiniz ve bu numaradan artık size kimse ulaşamaz.

Cep telefonunuzda kara liste özelliği yoksa ve uğraşacak gücünüz (ve paranız) varsa savcılığa bu kurum/kişi'lerden iletilen mesajların bloklanması istemiyle başvurabilirsiniz.

Daha az zahmetli olan bir başka yol ise telefonunuza "Clean Inbox - SMS Blocker" adında bir uygulama indirmeniz olacaktır (Android). Buradan hızlıca istemediğiniz sms başlıklarını ekleyebilir hatta belirli bir kelime içeren (kampanya) sms'lerin bloklanmasını sağlayabilirsiniz. Tek sorun mesajlaşma yerine bunu asıl sms uygulaması olarak kullanmanız gerekiyor.

Burada bir küçük not, bankalar ve ttnet gibi internet sağlayıcıları hem fatura hem de reklamları aynı şekilde iletiyorlar. Dilerseniz, reklamlarda ilettikleri kelimeler fatura iletimlerinden farklıysa ona göre filtreleme yapabilirsiniz.

Neyse, düşmanı yendik ama kapıda bekliyor bir fırsat için. Ne yapmak lazım derseniz, o da aslında basit. 2 hat kullanacaksınız. Biri ykm'ye, morhipo'ya vb'ne verdiğiniz numara, diğeri de eş, dost, akraba gruplarına ilettiğiniz numaranız olacak. Bazı yerler ısrarla numara soruyor, hem de tam kasada. Arkanızda sıra var. Hazırlıklı değilseniz güzel atamıyorsunuz numarayı:)

Devletin bile spam sms attığı ülkemizde, en azından cebinizde spam olmayan günler dilerim.

Bir sonraki yazıda, 19000 civarı (%95'i spam) mail bulunan email adresimi spamdan temizlemeye çalışacağım.  Başarırsam size de anlatırım.

Bey,

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder